Hoe oud mogen autobanden zijn?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2019

Ik kan van mijn zus een Renault Twingo overnemen, 20 jaar oud, in heel goede staat. 60.000 km gereden. Heeft altijd in de garage geparkeerd gestaan.

Maar: er zitten nog de eerste banden op volgens mijn zus. Is het verantwoord er gewoon mee verder te rijden of moeten ze standaard na x jaar vervangen worden?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U kunt een auto van 20 jaar oud overnemen waar de 1e banden nog onder zitten en vraagt of u met deze banden kunt blijven rijden.

Er is wettelijk geen maximale leeftijd voor banden dus ook geen leeftijd waarop deze vervangen moeten worden. Als er voldoende profiel op de banden zit, het rubber van goede kwaliteit is, dus geen droogtescheurtjes en er geen oneffenheden als bulten of deuken in de band zitten kunt u hier in principe mee blijven rijden.

Helaas kunnen we niet in de band kijken hoe het met de koordlagen is gesteld. Na 10 jaar neemt de kwaliteit van het rubber en de koordlagen wel af en bij banden boven de 10 jaar zien we dan ook regelmatig bulten op de wangen van de band door gebroken koordlagen. Vaak is het dan ook verstandig de banden na 10 jaar te vervangen.

Banden van 20 jaar oud zou ik wel vervangen, zeker als ik op de autosnelweg zou rijden, omdat de kans op problemen na 20 jaar wel groot wordt.