2e hands auto verkocht

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 januari 2019

Afgelopen vrijdag een Mini cooper uit 2001 verkocht (145.000 km) verkocht voor € 2700,- auto is APK gekeurd tot sept. 2019

Koper heeft proefrit gemaakt en heeft de auto gekocht. Na aankoop komt de koper stil te staan. Auto wil niet ontkoppelen. Koper wil dat wij de auto terug nemen of de volledige reparatie betalen (€575,-)

Volgens koper hadden wij dit probleem kunnen weten. Wij wisten dit echter niet. Wat zijn ons rechten en plichten? Als particulier kunnen wij geen garantie geven. De auto is na proefrit hier rijdend van de oprit gegaan. Koper dreigd met juridische stappen.

Maar wij zijn ons van geen kwaad bewust en absoluut niet blij met deze situatie.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs particulier uw gebruikte Mini Cooper uit 2001 voor 2700,- EURO verkocht. Na levering stelt de koper dat er een probleem is met ontkoppelen. De koper wil de reparatiekosten op u verhalen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Informatieplicht verkoper
Wanneer u als particuliere verkoper een auto verkoopt, dan heeft u de verplichting om de particuliere koper te informeren over gebreken of onderhoud.

Onderzoeksplicht
Een koper heeft - zeker wanneer het een om een achttien jaar oude auto handelt - een onderzoeksplicht.

Indien u als particuliere verkoper te goeder trouw heeft gehandeld ten aanzien van uw informatieplicht, dan zullen de gebreken die zich na de levering openbaren voor rekening en risico komen van de koper.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.