Kunnen winterbanden ook in een warm land gebruikt worden?

Vraag gesteld door Janspe op 12 januari 2019

Ik reis begin maart van Nederland naar Iran met de camper.
Ik heb winterbanden Dotcode 40/12. Door Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije is er gerede kans op sneeuw, maar in Turkije, Iran en op de terugtocht in mei/juni is het zelfs warm. Kunnen mijn ruim 6 jaar oude winterbanden daartegen? Of toch zomerbanden met sneeuwkettingen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u winterbanden ook in een warm land kunt gebruiken.

Bij temperaturen boven 15 graden raden wij winterbanden af. Het is niet zo dat het per definitie gevaarlijk is maar de winterse eigenschappen werken onder warme omstandigheden wel in het nadeel.

Ik begrijp echter uw dilemma en is het ook best lastig een keuze te maken. Bij winters weer zijn winterbanden nu eenmaal verplicht in Duitsland en Oostenrijk en zijn zomerbanden met sneeuwkettingen geen toegestaan alternatief. De volledige reis op winterbanden lijkt dan bijna onvermijdelijk.

Tenzij de weersomstandigheden in Oostenrijk en Duitsland het u toch toestaan op zomerbanden te rijden. Wanneer het begin maart relatief zacht weer blijkt te zijn zonder winterse neerslag, volstaan zomerbanden. En dan gaat daar uiteraard de voorkeur naar uit. Wat mij betreft hangt de keuze dus af van het weer in Oostenrijk en Duitsland ten tijde van vertrek. Dat zou op een termijn van 14 dagen toch wel redelijk goed voorspelbaar moeten zijn.