Diesel of niet?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 januari 2019

Goedenmiddag,

Momenteel ben ik in het bezit van een Ford Focus 16 ecoboost van 2013. IK overweeg nu een focus 2.0 TDCI  diesel van  november 2012 met automaat aan te schaffen met 58000 km, omdat ik last heb van een minder goed linker been. Is dit verstandig? Zijn er milieuproblemen? Ik wil graag met caravan van 1300 kg max op vakantie naar Duitsland of Frankrijk. Deze autos zijn redelijk goede caravantrekker. Hoe betrouwbaar is de powershift automaat?

Lees en hoor over risico van dure reparaties.

Antwoord van Jos van der Drift

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van de genoemde Ford Focus met powershift automaat.

Met 1300 kg caravan aan de kogel heeft deze 120 kW diesel met 340 Nm aan koppel geen moeite. Wat dat betreft mag u deze trekauto gerust als ''zeer goed'' beschouwen. Deze generatie diesel kent de emissieklasse euro 5. In het tijdperk van diesel werende milieuzones zult u in dit stadium niet tegen hindernissen aanlopen. Er is wel een redelijk kans dat met name Duitsland nóg verdere stappen gaat nemen en bepaalde steden diesels helemaal gaan weren. De diesel zit in dus duidelijk in de hoek waar de klappen vallen en kan dat later bij inruil óók financieel een onaangename verrassing opleveren. Maar als caravantrekker is dit natuurlijk een prima reisgenoot. Maar wel met de inzet een lange gebruiksduur, en niet binnen 'n paar jaar weer inruilen. Dan zullen het vermoedelijk wel dure kilometers geweest zijn gezien de hoge afschrijving van diesels.

De powershift is niet helemaal vrij van klachten maar heeft niet de status van onbetrouwbaar. Om toch een extra zekerheid achter de hand te hebben is een aanschaf met 6 maanden Bovag garantie wel een extra stok achter de deur. De automaat maar ook het brandstofsysteem en roetfilter zijn immers best complexe componenten en prijzig wanneer herstel noodzakelijk blijkt.