Auto huren in Duitsland en in Nederland gebruiken. Mag dat?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 08 oktober 2020

Ik wil in Duitsland een auto huren of leasen en daarmee in Nederland rijden. Het lijkt mij dat dat in het kader van vrij handelsverkeer moet kunnen. Of ben ik als Nederlander verplicht in Nederland met een auto te rijden met een nederlands kenteken?

 

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Een Nederlands ingezetene mag alleen onder bepaalde voorwaarden in Nederland in een buitenlands gekentekende auto rijden. Het huren van een auto kan onder de volgende voorwaarden:
1. Het betreffende verhuurbedrijf kan een vrijstelling hiervoor afgeven.
2. U vraagt zelf via de Nederlandse belastingdienst een ontheffing aan. Informatie hieromtrent kunt u terugvinden op  www.belastingdienst.nl, kopje auto en vervoer. Wanneer u een auto wil gaan leasen in het buitenland zal uw werkgever hiervoor een vrijstelling moeten aanvragen bij de Nederlandse belastingdienst. In geval van private leasing zult u zelf contact op moeten nemen met de Nederlandse belastingdienst in zake de mogelijkheden.

 

***

 

 

Reactie van Remcar18:

 

 

Ik wil bij sixt in duitsland voor 3 dagen een auto huren betekent dit dus dat ik daarvoor een vrijstelling nodig heb? Raar concept zou dit zijn want anderen landen mag ik dan wel gewoon in..?

 

***

 

Reactie Cathy:

 

 

U wilt weten of u met een gehuurde auto uit Duitsland drie dagen in Nederland mag rijden.

Als u in Nederland met een auto met buitenlands kenteken rijdt terwijl u hier ook woont dan moet u de auto in Nederland laten registreren. Daarnaast moet u ook belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen.

Vrijstelling
Omdat u maar voor drie dagen gebruik wenst te maken van de buitenlandse auto in Nederland kunt u een vrijstelling van bpm en mrb aanvragen voor kort gebruik bij de belastingdienst.

Controle
De Belastingdienst controleert regelmatig of er wel bpm is betaald. Constateert de Belastingdienst dat u onterecht geen bpm heeft betaald of bpm heeft teruggekregen? Dan moet u dit alsnog betalen. Ook krijgt u een boete.