Worden tweedehands dieselauto's minder gewild uit milieu-oogpunt en dalen zij sneller in waarde?

Vraag gesteld door Baldwin op 04 januari 2019

ik zoek een tweedehands auto van zo'n € 15.000,- en vraag mij af of ik met een dieselauto een snellere waardedaling tegemoet ga dan met een benzineauto.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een gebruikte diesel aan te schaffen en vraagt wat de gevolgen zullen zijn voor de afschrijving.

De restwaarde van diesel staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dit is het gevolg van dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland (waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd). Wij verwachten dat de prijsdalingen zullen voortduren maar door er langer in te blijven rijden kun je het (hogere) waardeverlies wel over meerdere jaren uitsmeren.

Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst meer milieuzonerings-maatregelen komen (in binnen en buitenland) om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren of te beschermen. Dit betekent dat vooral voor de huidige en vorige generatie diesels met gebiedsbeperkingen rekening te houden valt. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan euro 6d temp) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Deze generatie zal vermoedelijk daarom ook minder snel afschrijven dan dan de voorgaande generatie diesels.