Voldoende oplaadpunten elektrische auto’s mogelijk?

Vraag gesteld door HJteA op 05 januari 2019

Dan denk ik vooral aan de vakantieperiode. Nu is het al file rijden bij de tolpoortjes, waar je maar heel korte tijd nodig hebt om af te rekenen. Wat moet ik mij voorstellen als al die auto’s minimaal een uur aan de oplader moeten. Daar zijn toch immense oplaadparken voor nodig? Of komt de hele vluchtstrook vol met laadpalen? Denk dat het vakantiehouden in Nederland wordt en niet meer in zuid Frankrijk.

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt zich af of er straks wel voldoende oplaadpunten zijn voor elektrische auto's.
De elektrische auto is volop in de belangstelling maar ook nog in ontwikkeling. Dat houdt de komende jaren nog wel aan en het zal ook nog jaren duren voordat de brandstofauto helemaal is verdwenen, als dat al gaat gebeuren. De accu's zullen in die jaren steeds beter worden waardoor de actieradius groter wordt en het laden steeds sneller zal gaan. Wellicht gaat waterstof nog een grote rol spelen voor het vervoer op de lange afstanden.
Op dit moment is het nog rustig bij de laadstations langs de snelwegen, maar dat kan veranderen als er meer elektrische auto's op de weg komen. Tegen die tijd komen er meer laadstations en zullen de tankmogelijkheden voor brandstoffen juist beperkter worden. 
In de vakantieperiodes is het overal drukker en dat zal vast tot extra drukte bij laadstations leiden. Wel is het zo dat als er geld valt te verdienen, in dit geval door een goed bezet laadstation, er meestal snel een goede oplossing komt.