In de kampioen jan '19 pag 25 uitleg elektrisch bereik is onjuist.

Vraag gesteld door GW elektrisch rijden op 07 januari 2019

Ik rij al 3 jr een BMW i3 en ieder jaar is het bereik in de winter veel lager, en kan inderdaad wel 30% lager zijn. Dit is ook bij een uitgeschakelde kachel!! Het antwoord wat jullie geven verbaasd mij en roept vraagtekens waarom. Iedereen weet en zeker de ANWB dat accu's bij een lage temperatuur een veel lagere opbrengst hebben, dit is ook bij een E-bike en die heeft geen kachel. Zet ik de auto 's nachts in de garage (ca 18 grd.) dan kan ik met de kachel aan nog steeds een goed bereik halen. Ook de lampen aan- of uitzetten heeft nauwelijks invloed op het bereik. Het zou bij de verkoop ook duidelijker benoemd moeten worden dat in de winter het bereik veel lager ligt omdat dit tot een ander besluit kan doen komen. Ik zou wel willen weten waarom jullie dit niet benoemd hebben in de uitleg? Ik ben een groot voorstander van elektrisch rijden maar wees dan wel duidelijk wat je mag verwachten als je de stap neemt. Ik heb nog een Volvo V60 naast de BMW i3 anders zou ik echt een probleem hebben gehad met het werkelijke bereik in de winter. Vr.Gr. GW

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een opmerking over de uitleg van de kleinere actieradius bij een elektrische auto in de winter.

U geeft zelf ook aan dat de actieradius wel 30% minder kan zijn in de winter zoals ook in het artikel in de Kampioen vermeld. Inderdaad spreekt het artikel niet expliciet over het capaciteitsverlies van de accu door de lage temperatuur.

Het gaat er immers om dat de actieradius lager is in de winter en het verlies van capaciteit door de lage temperatuur heeft een berijder geen invloed op.

Door de auto aan de laadpaal voor te verwarmen en zuinig om te gaan met verbruikers als verwarming van de auto en elektrische ruitverwarming is de actieradius zeker te vergroten. Het verbruik van verlichting valt inderdaad wel mee.

Tijdens het rijden warmt de accu door het gebruik weer wat op waardoor het verlies aan capaciteit gedeeltelijk hersteld wordt.

Op internet vindt u nog een filmpje van de ANWB "Waar moet ik met mijn stekkerauto op letten als het winter is"