Borden negeren

Vraag gesteld door dickgoud op 28 december 2018

Sinds 8/11 is in ons dorp Oostkapelle de doorgaande route naar Domburg afgesloten wegens werkzaamheden. Dit wordt op de N57 al middels 10 borden aangegeven. Bij ons voor de deur staat 150 mtr voor de afzetting als laatste nog een bord "verboden voor alle verkeer". Toch zijn er inmiddels al een paar duizend automobilisten die zich nergens wat van aantrekken en doorrijden tot de afzetting. Kan een verkeerspsycholoog dit gedrag verklaren (als die bij de ANWB werkzaam is)

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de reden waarom vele automobilisten in uw buurt verkeersborden negeren die vanwege werkzaamheden zijn geplaats.

Er kunnen natuurlijk vele redenen zijn waarom mensen borden negeren. Bijvoorbeeld routine, niet opletten, onverschilligheid of mijden van omrijden. Een ander aspect kan zijn het zogenaamde kuddegedrag. Als een auto doorrijd, volgen er vaak meer.

Wij hebben zelf geen verkeerspsycholoog die uw vraag kan beanwtoorden. wel kan ik u doorverwijzen naar de website van de verkeerspsycholoog. Hier vindt u informatie over de beweegredenen van verkeersdeelnemers.

U zou de Gemeente of Politie zelf kunnen verzoeken om extra controlemaatregelen. Als blijkt dat er vaak gecontroleerd wordt heeft ook dat invloed op het gedrag van de automobilisten in kwestie.