In de autostoeltjes test scoort autogordel bevestiging over het algemeen beter dan Isofix bevestiging bij maxicosi's. Hoe kan dat?

Vraag gesteld door KM2016 op 14 oktober 2016

Ik zie in de test uitslagen dat over het algemeen de scores voor veiligheid bij stoeltjes zonder isofix (dus bevestiging met gordel) beter zijn qua veiligheid (twee plusjes) dan de autostoeltjes met isofix (vaker 1 plusje bij veiligheid). Hoe moet ik dat interpreteren? Isofix is een nieuw systeem, waarvan je dus van verwacht dat dat qua veiligheid beter scoort. Maar dat zie ik dus niet terug in de testresultaten. Kan iemand mij dat uitleggen? Het gaat met name om een eerste stoeltje (Maxi-Cosi).

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Het grote voordeel van Isofix bevestiging is dat het risico op een onjuiste montage klein is. De montage is eenvoudig en het stoeltje staat vervolgens stevig vast. Uit onderzoek blijkt dat veel zitjes met gordelbevestiging niet goed worden gemonteerd en dus geen optimale bescherming bieden. Op gebied van gebruiksgemak en dus indirect op bescherming scoort Isofix beter.

Het komt inderdaad voor dat een zitje bevestigd met Isofix iets minder goed scoort op veiligheid dan hetzelfde zitje bevestigd met gordel. Dit komt meestal door de botsing van opzij. In de huidige botstest dringt het portier namelijk een stuk naar binnen waarbij het stoeltje geraakt wordt. Bevestigd met de autogordel kan het zitje meer meebewegen dan bij montage met Isofix. Het gevolg is dat hierdoor de belasting op het lichaam iets lager is, al is het verschil vaak gering.