Geen diesel maar persé benzine?

Vraag gesteld door DubbelE op 18 mei 2017

Ik overweeg eventueel een Volvo s/v 60, ongeveer 3 jaar oud te kopen. De dealer heeft er genoeg staan, maar allemaal diesels. Zelf rij ik nu 13 k (boven de 11 k) km/jaar (A6). Per se geen diesel kopen en wachten op benzine versie of valt het wel mee? Geldt dat ook voor een Audi A6/A4 Sedan?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of diesel voor u een optie is of toch beter een benzine versie.

Op basis van uw jaarkilometrage van rond de 13.000 km zal ik u zeker géén diesel aanbevelen maar zelfs afraden. Ten eerste financieel omdat u met uw jaarkilometrage netto per kilometer duurder uit zult zijn. Het tweede aspect is dat uw gebruik wellicht ook op basis is van niet al te intensief gebruik en misschien zelfs vaak korte stukjes. Technisch is dat voor een diesel ook nadelig en kan dat ook ten koste gaan van de betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Uw jaarkilometrage zit nog redelijk ruim onder het landelijke particuliere gemiddelde en daar is een diesel simpelweg niet geschikt voor. Benzine is verreweg voor u het meest geschikt. Hopelijk komt er binenkort een aantrekkelijke benzine versie voorbij en dat mag uiteraard ook een Audi A4 of A6 zijn.