Benzine CH en L toch zuiniger?

Vraag gesteld door Philip van Nieuwenhuizen op 23 augustus 2018

In Kampioen 7/8 staat dat benzine in alle Europese landen dezelfde kwaliteit heeft en er dus geen verschil in verbruik zou kunnen zijn. Ik heb 10 jaar in Frankrijk gewoond en heel vaak benzine in Luxemburg en Zwitserland getankt op mijn reizen naar NL. Niet alleen is deze goedkoper, maar de auto rijdt er toch echt ook tot wel 10% zuiniger op. Recent nog maar weer eens geprobeerd na het verrassende antwoord in de Kampioen en ja hoor: met Zwitserse benzine vanaf Basel door Duitsland gejakkerd en files gehad: 7,6 l/100 km. Getankt bij de grens en keurig 120 op de cruise control door NL: 8,2 liter/100 km. Dit is al 10 jaar mijn ervaring met verschillende auto's. De experts moeten toch nog maar eens op onderzoek gaan.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Dank voor uw reactie op de Experts rubriek in Kampioen 8/9 van 2018.

In de oorspronkelijke tekst zoals ik die aan de Kampioen heb aangeleverd stond "Brandstof heeft overal in Europa dezelfde basiskwaliteit en voldoet aan de EU-normen." Daarmee wordt bedoeld dat alle in de EU verkochte brandstof van goede kwaliteit is, er mag geen brandstof worden verkocht die niet aan de normen voldoet.

De eindredactie heeft basiskwaliteit echter veranderd in kwaliteit, en dat is mij bij de laatste controle helaas niet opgevallen.

Er kunnen onderlinge verschillen zitten, en die kunnen ook voor kleine verschillen zorgen in het verbruik. 10% verschil is echter veel om alleen op conto van de brandstof te kunnen schrijven. Volgens TNO zijn auto’s met premium brandstoffen rond de 1% zuiniger, volgens het Duitse ADAC tussen de 0 en 2%. 

 


***

 

 

 

Reactie van Philip van Nieuwenhuizen:

 

 

Jammer genoeg heb ik er geen dagboek van bijgehouden, maar ik heb zowel met auto's van mezelf als met auto's van klanten het effect geregistreerd. Het was niet altijd evenveel, maar toch was er iedere keer een merkbaar verschil, met één uitschieter van 10% (meestal rond de 5%). NB Bij diesel heb ik geen verschil gemerkt.