Vervangen of niet?

Vraag gesteld door Vervangen of niet? op 04 september 2017

Voor mijn 11 jaar oude Opel Zafira met 330.000 km op de teller zit een reparatie aan te komen van 1500 euro. Wat is op termijn goedkoper: laten uitvoeren en hem helemaal oprijden of nu een iets jongere occasion aanschaffen met minder kilometers op de teller?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U stelt de vraag die iedere particuliere autobezitter zich op een gegeven moment gaat bezighouden: zal ik doorrijden of inruilen?

Volgens de ANWB Koerslijst is de inruilwaarde van uw auto lager dan de kosten die ermee gemoeid zijn hem op de weg te houden. En dan gaan we met de richtprijzen nog uit van een goede (dus in dit geval gerepareerde) staat.

Als de auto verder in topconditie is, en na deze reparatie er weer een tijd tegenaan kan, dan kan het nog een zinvolle investering zijn. Het is wel een investering op los zand, want de dagwaarde van de auto wordt er niet hoger van, mocht er iets mee gebeuren.

De kans op nog komende reparatiekosten is met deze kilometerstand ook wel aannemelijk. Hoe het in de toekomst gaat uitvallen is voor een deel koffiedik-kijken, want niet alle defecten (=kosten) kondigen zich van tevoren aan. Ik neig naar inruilen, omdat het toch de meeste zekerheid biedt.