Van euro5 naar euro6 mogelijk?

Vraag gesteld door Pethawi op 07 maart 2018

De ADAC maakt melding van onderzoek naar mogelijkheden om een personendiesel van euro5 naar euro6 op te waarderen. Er worden 2 hardware- en 1 software update (naar euro5+) besproken. Wat weet de ANWB hierover al te melden?

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Er zijn inderdaad fabrikanten die een installatie voor nabehandeling van het uitlaatgas hebben ontwikkeld, geschikt voor achteraf montage op bestaande auto's. De hardware oplossingen werken met SCR, selectieve katalysche reductie van NOx. De ADAC heeft deze oplossingen in de praktijk kunnen testen, hoewel het nog pre productie modellen betreft.

De bevindingen van de ADAC zijn positief, er is een significante reductie van NOx haalbaar, inderdaad van euro 5 naar euro 6 niveau. De fabrikanten van de installaties hebben nog niet besloten of ze de ontwikkelde (en nu geteste) installaties ook daadwerkelijk in productie zullen nemen. Dat hangt samen met de mogelijke verkoopkansen gezien de prijs (er wordt nu gesproken over tussen de 1.500 en 3.500 euro per auto).

Ook politieke ontwikkelingen (milieuzonering) hebben invloed op de go/no-go beslissing voor dit soort retrofit oplossingen. Verder gaan er in Duitsland stemmen op fabrikanten te verplichten dit soort oplossingen aan te gaan bieden, als compensatie voor het gesjoemel.