kunnen we in dit geval de reparatie van onze tweedehands auto, die we nu net een week hebben, op de verkoper verhalen?

Vraag gesteld door Nienke288 op 19 oktober 2016

Geachte heer/mevrouw,

Op 12 oktober 2016 hebben wij een tweedehands Renault Megane uit 2002 gekocht, voor 2950 euro. Hier kwam nog 225 euro bij voor een nieuwe APK en een onderhoudsbeurt. Gezien het bedrag hebben wij hier geen BOACH garantie op.

Voordat we de auto kochten hebben we er eerst een proefritje mee gemaakt. Alles leek in orde, op een tikkend geluid bij het sturen na. Dit hebben wij bij de verkoper aangegeven. Aangezien de auto nog een APK zou krijgen en een onderhoudsbeurt, konden we er volgens de verkoper vanuit gaan dat daarnaar gekeken zou worden.
Wij zijn hiermee akkoord gegaan en een paar dagen later hebben we de auto opgehaald. We hebben toen nog gevraagd of er naar het tikkende geluid gekeken was. Volgens de verkoper was dit niks ernstigs. In goed vertrouwen hebben zijn we met de auto naar huis gegaan.

Na twee dagen leek het tikkende geluid iets erger te worden, dus ben ik toch nog even langs mijn eigen garage gegaan. Wat blijkt: allebei de homokineten zijn versleten. Voor dit model auto kun je de homokineten niet los vervangen, maar moeten er twee nieuwe aandrijfassen onder.
Met deze informatie heb ik gelijk het autobedrijf gebeld en het probleem voorgelegd. De verkoper begon gelijk over garantie en was ineens een stuk minder vriendelijk. Ik heb nogmaals verteld dat we het geluid al voor de aankoop hadden aangegeven en dat zij er niks mee hebben gedaan, dus dat zij het ook maar op moeten lossen.
De verkoper heeft ons vervolgens doorverwezen naar zijn eigen keurmeester. deze garagemonteur heeft ook de apk en de onderhoudsbeurt gegeven. Toen we daar aankwamen hoefde de monteur niet eens te kijken, want ook hij had het allang gehoord. Hij zou rond gaan bellen voor nieuwe aandrijfassen en zou de verkopen op de hoogte stellen van wat de reparatie zou gaan kosten.

Nu ben ik gisteren teruggebeld door de verkoper, dat hij het grootste gedeelte van de reparatie wil betalen, maar dat wij dan nog 140 euro bij moeten leggen.

Eigenlijk vind ik nog steeds dat de verkoper de hele reparatie moet gaan betalen. Nu is mijn vraag: Heeft het voor mij zin om nog een brief te sturen op basis van non-conformiteit en te eisen dat de verkoper alles betaald?
Of kan ik beter met de "oplossing" van de verkoper meegaan en die 140,- bijbetalen?

In afwachting van uw antwoord,

Nienke

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands Renault Megane gekocht voor 2950 euro. Bij de proefrit merkte u een tikkende geluid op en de verkoper gaf aan dat dit bij de onderhoudsbeurt zou worden verholpen.

Nu blijkt dat er twee nieuwe aandrijfassen onder de auto moeten en dat er van u een bedrag van € 140 wordt gevraagd voor de reparatie.

U heeft duidelijk met de verkoper gesproken over het tikkende geluid en dit zou verholpen worden. Ook op grond van conformiteit kan dit bedrag niet bij u in rekening worden gebracht.

Ik zou u daarom inderdaad adviseren met de verkoper in gesprek te gaan en de brief te versturen waarin u een beroep doet op non-conformiteit. De auto hoort te voldoen aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst van mag hebben. En dit gebrek openbaarde zich reeds bij een proefrit en zou worden verholpen door de verkoper.