citroen jumper 2.2HDI 2003 Vrieskoude startmotor draait pas na enkele seconden

Vraag gesteld door rvhermitage op 30 januari 2017

Uitsluitend de EERSTE vrieskoude start, draait de startmotor pas na enkele seconden. Dat is nieuw! Soms vallen alle of enkele dashboard lampjes uit. Eén enkele keer met een hamertik op de startmotor de dieselmotor moeten starten. Het vrieskou starten zelf gaat wel langzamer dan ik gewend ben. De verzwaarde startaccu is van januari 2016. Alle volgende starts zijn OK., super vlot, zelfs als direct na de eerste vrieskou start opnieuw wordt gestart. Volgens mij is startmotor OK. Roestige kabel of slecht contact ergens??? Graag reactie. Mijn citroen dealer wil álles vervangen... MVG

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Startmotor gaat pas na enkele seconden draaien en soms moet u een klap op de startmotor geven om te starten.

De kans is groot dat dit probleem toch in de startmotor zit. Ik denk dan hoofdzakelijk aan het startrelais die slecht contact heeft op de doorverbinding. Als de startmotor er af is kan dan gelijk de speling op de lagers van het anker en de bendix gecontroleerd worden of misschien gelijk een ruilstartmotor monteren.

Dat het starten met vrieskou langzamer gaat is normaal, alle vloeistoffen zijn dikker en de accucapaciteit loopt terug bij vorst. Het kan nooit kwaad om de massaverbinding op de voorste langsdragers en op de motor te controleren maar ik verwacht niet dat het probleem daar zit.

Voor tips over hoe je auto voor te bereiden op de winter vindt u op onze website.