Welk type lamp heb ik?

Vraag gesteld door JaapPQ op 13 juli 2018

Ik heb een Renault Laguna Grand Tour uit 2003 met Hallogeen verlichting. Ik ga naar Engeland en ben in bezit van ANWB lampenstickers. Heb ik een standaard lamp of een lamp met oppervlak van 50 - 70 mm? Dat is mij niet duidelijk. Waar plak ik de stickers? Hartelijk dank voor het meedenken.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vaag over het afplakken van de koplampen van uw Renault Laguna. De Halogeenlampen (H7) zijn de standaard lampen. De Laguna van deze generatie was ook leverbaar met Xenon lampen.

Het dimlicht van de koplampen schijnt niet symmetrisch. In links gestuurde auto's loopt de lichtbundel naar rechts wat omhoog, zodat de berm beter wordt verlicht. In landen waar links wordt gereden kan dat licht tegenliggers verblinden. Het verblinden van tegenliggers is niet toegestaan.

Gedeeltelijk afplakken van de koplampen met speciale stickers is geen verplichting op zich, maar een middel om aan die verplichting te voldoen. Als de koplamphoogte handmatig instelbaar is, dan kunt u die ook op de laagste stand zetten om verblinding van tegenliggers te voorkomen, maar daarmee heeft u zelf minder goed zicht, omdat de bundel dan een minder grote afstand voor de auto verlicht.

Bij de koplampstickers zit een handleiding voor het opplakken. Ter controle kunt u de lichtbundel van de koplampen tegen een muur laten schijnen. U moet de sticker zo plakken dat de naar rechts oplopende lichtlijn weg is.

***

Reactie van JaapPQ:

Ik bedenk me net dat het juist Xenon is dat mijn Renault Laguna grand tour 2003 heeft.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

OK, geen halogeen maar Xenon dus. Dan zijn het dus niet de standaard lampen ;-)***

Reactie van JaapPQ:

Hartelijk dank voor uw tips.