wat moet ik doen om de dealer te bewegen de versnellingsbak te vervangen?

Vraag gesteld door Terphuis op 27 oktober 2017

vw golf 44000km 2014, in mei 2017 gekocht met 6 mnd garantie, na 2 maanden en 5000 km, begon de versnellingsbak zingend geluid te maken. ik heb inmiddels ruim 10000km met de auto gereden en het geluid in de aandrijving tijdens het rijden is steeds luider waarneembaar. Inmiddels is de versnellingsbakolie bij de dealer ververst, maar het probleem is nog steeds hetzelfde.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat de versnellingsbak vernieuwd wordt op kosten van de dealer. (uit navraag bij een revisiebedrijf van versnellingsbakken blijkt dat dit probleem wel bekent is bij vw golf)

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u de dealer er toe kan bewegen z'n garantie verplichting na te komen.

Ik begrijp dat u 2 maanden na aanschaf dit bijgeluid al kon waarnemen en het verschijnsel alleen maar verergerd is. Frisse olie heeft niets geholpen en zou u nogmaals de auto aan de garage moeten aanbieden.

U mag van uw garage verwachten dat binnen een redelijk termijn dit defect wordt opgelost op een duurzame manier. Dat houdt niet per definitie in dat dit een nieuwe versnellingsbak moet zijn. Dat kan ook een goed gebruikt exemplaar zijn of gereviseerd. Het defect moet goed en duurzaam worden hersteld en de wijze waarop is aan de verantwoordelijke leverancier.

Het kan zijn dat de garage niet heel erg aanstalten maakt de garantie klus te klaren. Dat is niet uitzonderlijk. U zou er dan voor kuunen kiezen de wat meer formelere weg te bewandelen, en een in gebrekenstelling op te stellen met een termijn waarbinnen de garage de kans krijgt het op te lossen. U voert de druk dan wat meer op wanneer u nu misschien het gevoel heeft aan het lijntje gehouden te worden. Voor aanvullende info daarover zie ons Stappenplan klachten na aankoop.