wat is er bekend over de versnelingbak Fiat Panda Twin Air

Vraag gesteld door Oogjen op 03 maart 2018

Mijn Panda van 4 jaar wel 106.000 km is het vlieg wiel van de versnellingsbak stuk en lagers kost ongeveer E 1500,- bij de garage wisten ze gelijk wat het euvel was en lieten een voorbeeld wat in magazijn lag , ik hen ook wat internet gelezen dat voorkomt wat kan er aan gedaan worden ,de garage probeerde een coulance regeling met Fiat te regelen maar daar is nog niets van bekend

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een Fiat Panda Twin Air van 4 jaren oud met 106.000 km op de teller. Daarbij zijn het vliegwiel van de versnellingsbak en de lagers kapot gegaan. De garage wilde beroep doen op de coulanceregeling van Fiat echter daarover is nog niets bekend.

Als u een auto koopt mag u verwachten dat de auto enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Deze verwachtingen worden wel mede bepaald door de leeftijd van de auto, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook heeft u een onderzoeksplicht als koper.

Volgens onze technische experts zijn de onderdelen die door u genoemd zijn wel onderhevig aan slijtage maar behoren alsnog tot de duurzame onderdelen van een auto. Dergelijke duurzame onderdelen zouden ongeveer 200.000 km mee moeten kunnen gaan. U hoeft dit gebrek dus, gelet op de huidige kilometerstand, nog niet te verwachten. U kunt daarom de verkoper aanspreken en kosteloos herstel eisen.

Indien de verkoper niet akkoord gaat met kosteloos herstel kan het echter in de praktijk redelijk zijn dat u de helft van de reparatiekosten draagt. U hebt immers toch 106.000 km gereden met de auto. Indien u zich niet kunt vinden in het dragen van de helft van de reparatiekosten en u zich wilt houden aan uw wettelijk recht tot kosteloze reparatie, dan kunt u uw geschil aanhangig maken bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.