Voorstel van garage mbt motorblok

Vraag gesteld door Marjac69 op 05 juli 2018

beste,
wij hebben 4 jaar geleden een Volvo V50 van bj 2012 gekocht. Deze auto had toen al weinig km. De prijs was €24.000.
we hebben de auto altijd goed onderhouden en ook altijd vast gehouden aan de reguliere onderhoudsbeurten.

Voor 3 weken geleden onderweg nr ons vakantieverblijf , zijn we met pech gestrand in Duitsland.

Auto werd afgesleept, want de motor was stuk.
In onze garage/dealer waar de auto altijd in onderhoud is, heeft men onder zoek gedaan. Oorzaak afgebroken moer in het motorblok. Hoe en waardoor onbekend, daar de auto altijd goed en keurig is onderhouden.

We hebben het over een volvoV50 met 89000 Nap km.

Goed het volgende voorstel is ons gedaan.
Reparatie nieuw Blok dus geen demontageblok..normaal inclusief montage € 8000, nu ivm coulance €5000.

Nu is dit een goede regeling ondanks dat het nog 5000 euro kost?
Uiteraard hebben we geen garantie meer.
het betreft een diesel. Is dit gezien de waarde, de km stand en leeftijd een goed voorstel?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over het gebrek aan uw Volvo.

U bericht over een flink motorisch gebrek dat ontstaan is bij een kilometerstand van 98.000. Er is kennelijk geen directe aanleiding gevonden waardoor dit is ontstaan. Niet in betrekking tot het onderhoud, gebruik of rijomstandigheden. Het lijkt een spontaan gebrek zonder externe oorzaak.

Ik begrijp dat uw garage ook de dealer is van Volvo. Ik kan niet opmaken of dat ook de verkopende partij is. Ik doel dan op het non conformiteits beginsel, dat houdt in dat u uiteraard een veel langere levensduur mogen verwachten. In dat kader is het aanbod wat ons betreft daarom niet in verhouding met de te verwachten levensduur.

Hopelijk is uw garage ook de verkoper en zou ik u willen adviseren de dealer aansprakelijk te stellen. Zie hiervoor ons Stappenplan klachten na aankoop. Ik wil benadrukken dat de dealer terecht met een coulance aanbod komt en feitelijk ook bevestigd dat dit buitensporig is. Met het betreffende stappenplan hoop ik dat er een realistischer bod volgt. Wat mij betreft zou uw bijdrage hooguit 25-30% van het genoemde bedrag moeten zijn. Het restant voor de dealer/importeur.

Over de waarde kan ik niet zoveel zeggen omdat de verdere type aanduiding mij niet bekend is. Maar dat kunt u altijd raadplegen via de ANWB/Bovag Koerslijst. Maar een andere motor is het zeker waard, echter wat kosten betreft wel in een billijke verhouding.