informatiebrief boete Duitsland

Vraag gesteld door evi rdam op 12 april 2017

Ik heb een informatiebrief uit Duitsland ontvangen nav een snelheidsovertreding. De brief is opgesteld in het Nederlands. Als bijlage zit er een fotoblad bij met daarop een foto van een ander merk auto en een ander kenteken (hoewel het erg op de mijne lijkt). Omdat ik het niet helemaal vertrouw vraag ik mij af wat te doen. Ik ben niet degene die in Duitsland heeft gereden, het is niet mijn auto en ik ben ook niet de bestuurder. Moet ik hierop reageren?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Duitsland. De foto toont echter een andere auto dan die van u. Ook het kenteken komt niet overeen.

Als u een boete ontvangt uit Duitsland, dan zit daar vaak een Anhörungsbogen bij. Dit is een vragenformulier. Op dit formulier geeft u uw persoonsgegevens weer. Daarnaast kunt u invullen of u de overtreding toegeeft of juist niet. Soms is het ook mogelijk om daar een toelichting bij te noteren.

In uw geval kunt u hierop aangeven dat dit niet uw auto is. U kunt dit ondersteunen met bewijs. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopie van uw kentekenbewijs, een foto van uw auto en een verklaring van getuigen dat u niet met uw auto in Duitsland bent geweest.

Aan de hand van het vragenformulier en het bijgeleverde bewijs wordt onderzocht of er reden is het Bussgeldbescheid te wijzigen of te seponeren. Wanneer er wordt besloten u toch een boete op te leggen dan kunt u daartegen een officieel bezwaar indienen. Ook dan dient u bewijs te leveren dat u de overtreding niet hebt gemaakt.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.