diesel of bezine

Vraag gesteld door Marcel2311 op 30 december 2015

Geachte meneer,mevrouw

Ik ga ongeveer 22500 km per jaar rijden. Nu zit ik te kijken naar Opel Corsa of seat ibiza vanaf bouwjaar 2011.
Kan ik dan beter benzine of diesel rijden?
Waar ligt omslagpunt voor kleine auto?

Gr

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar het omslagpunt vanaf welke jaarkilometrage diesel goedkoper wordt.

Wanneer ik naar een van de genoemde auto's kijk en uitga van een gelijkwaardige aanschafprijs, een hogere kilometerstand bij aanschaf voor de diesel en uitgaande van ongeveer 5 gebruiksjaren, zit u met 22.500 km precies op het omslagpunt. Er rolt feitelijk dezelfde kilometerprijs uit. De keuze zou dan nog afhankelijk kunnen zijn van het motorkarakter. Misschien spreekt een diesel juist aan of misschien ook niet. Het is in dit voorbeeld dus financieel gezien om het even.

Deze berekening is op basis van twee fictieve auto's en aannames. U kunt ons Autokosten programma uiteraard óók zelf als tool gebruiken om twee potentiële kandidaten eens naast elkaar te zetten. Factoren als aanschafprijs, huidige kilometerstand of geplande gebruiksjaren kunnen immers van invloed zijn. Wanneer óók dan blijkt dat er geen wezenlijk financieel voordeel is tussen de een of de ander, zou op langer termijn benzine wellicht tóch de beste keuze zijn. Diesel lijkt toch steeds meer milieu technisch de rekening gepresenteerd te krijgen. Het is daarom niet ondenkbaar dat in de toekomst met uw jaarkilometrage het voordeel richting benzine zal gaan.

Hier de link naar ons Autokosten programma.***

Reactie van Marcel2311:

Beste Jos,

Bedankt voor u reactie.
Dus u geeft eigenlijk advies als je 25000 km of minder km maakt dat je voor een bezine moet gaan?
Ik zit nu ook te kijken naar een golf 6 of 7 1.6. Dan is benzine helemaal voordeliger?***

Reactie van Jos van der Drift:

Eigenlijk krijg je pas een goed beeld wanneer je de kilometerkosten berekend van zowel de benzine als de diesel kandidaat in kwestie. Met vermoedelijk ook een hogere aanschafprijs voor een diesel en met minder dan 25.000 km op jaarbasis, is het inderdaad aannemelijk dat óók met het oog op de toekomst, benzine de verstandigste keuze is.