motorblok meldingen bij rijden met vouwwagen

Vraag gesteld door Vezac op 26 april 2018

Bij het rijden met een vouwwagen, auto A6 2 ltr diesel automaat, in Frankrijk is meermalen mijn lampjes: motorverhitting gaan branden.
Hoe te rijden met deze auto+ vouwwagen: automaat in D (laag toeren) of in de sportstand (hogere toeren) of handgeschakeld?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag hoe te rijden met een aanhanger.

Bij voorkeur juist kiezen voor méér toeren. Bij rijden in een hoger toerengebied levert dat in de regel betere koeling en smering op en minder kans op inwendige vervuiling. De sportstand is dan een betere optie omdat hiermee later wordt overgeschakeld. Handmatig is helemaal prima omdat je zo zelfstandig nog beter kunt anticiperen op hoe de weg voor u loopt. Zie je een steile helling, dan schakel je tijdig handmatig terug.

Toch denk ik dat deze algemene tip ''hoe te rijden in de bergen'' voor de betreffende auto minder relevant hoeft te zijn. Ik weet geen bouwjaar van de A6 of motorspecificaties maar een vouwwagen is voor deze auto een peulenschil. Hangt er een stevige en windvangende caravan aan de haak, dan zou ik me nog enigzins kunnen vinden in mogelijke oververhitting onder zware omstandigheden.

Wat mij betreft toch een reden bij de garage melding te maken van dit verschijnsel. Misschien is er tóch iets anders aan de hand, dat niets te maken heeft met hoe te rijden met vouwwagen of zelfs oververhitting.