Koplamp afplakken Engeland Citroën Jumper

Vraag gesteld door Emje op 16 maart 2018

Ik heb een Globecar Camper, gebaseerd op de Citroen Jumper bouwjaar 2014 en moet voor onze reis naar Engeland de koplampen afplakken. Bij ANWB stickers gekocht, maar in de zeer lastige gebruiksaanwijzing staat niet hoe ik de gladde beschermglazen voor de koplampen moet afplakken en de dealer kan mij ook niet helpen.
Die verwijst mij naar de ANWB.
Op internet kan ik ook geen goede aanwijzing vinden, behalve dat je gewoon de koplampen lager moet zetten, gaat elektrisch en dat is dus geen probleem !
Iemand ervaring, of met Fiat Ducato, die heeft exact de zelfde koplampen.
Alvast bedankt
Emje

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over rijden in Engeland met betrekking tot verlichting en verblinding. Uw dealer kan u niet helpen.

In het instructieboekje van uw auto staat: "Wanneer u uw auto gaat gebruiken in een land waarin het verkeer aan de andere kant van de weg rijdt, moet de afstelling van de dimlichten worden gewijzigd om te voorkomen dat tegemoetkomend verkeer wordt verblind. Raadpleeg het CITROËN-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats."

De koplampen van uw Citroën Jumper kunnen dus anders worden afgesteld waardoor afplakken niet noodzakelijk is.

Het gaat er om dat u uw tegenliggers niet verblindt. U zou daar ook aan kunnen voldoen door de koplamphoogte van binnenuit naar de laagste stand te draaien. Dat is ook een oplossing, maar daarmee heeft u zelf in het donker wel minder goed zicht op de weg, omdat de bundel korter voor het voertuig schijnt.