wel of geen nieuwe accu binnen garantie

Vraag gesteld door Maria Louiza op 10 augustus 2017

half februari 2017 heb ik een Kia Picanto automaat (3,5 jr 32.300km) gekocht. Prima auto. Vorige week is de auto in de garage geweest omdat hij niet direct startte. Een aantal uren is de accu daar opgeladen. Een week later (gisteren) had ik dezelfde problemen. Na een rit van ong. 14 km en een korte stop daarna startte hij niet direct. In een half jaar tijd heb ik zo'n 800 km gereden. Kleine afstanden dus. De garage, die ik direct belde vond het logisch dat ik met zo weinig km in een half jaar tijd accuproblemen kreeg. Hij vond het zelfs vreemd om zo weinig te rijden en zei: "als wij hier een auto 2 maanden stil laten staan is de accu ook leeg, maar u wilt natuurlijk een nieuwe accu!" Mijn reactie was: "ik wil niet stil blijven staan en natuurlijk, met deze problemen, denk ik: 15 augustus a.s. loopt de garantieperiode af. Wat mag ik verwachten van de garage? De auto is vannacht in de garage aan de accu geweest. Bij de test gisteren gaf hij aan dat een nieuwe accu nog niet nodig was zeiden ze. Vanmiddag ga ik de auto ophalen. Wat is verstandig (wel of geen nieuwe accu?) En wat mag ik in redelijkheid verwachten van de garage nu de garantie nog loopt? Bvd voor uw antwoord

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een gebruikte KIA Picanto automaat gekocht in februari 2017 en sinds dien 800 km gereden. U heeft nu problemen met de accu.

Een accu moet regelmatig onderhouden worden en lang stilstaan kan geen enkele accu aan. Diepe ontlading beinvloedt de levensduur van een accu.

Om een accu actief te houden zal er minimaal elke 14 dagen met de auto gereden moeten worden. Bij zeer weinig gebruik zal de accu regelmatig geladen moeten worden met een acculader.

Omdat uw auto een automaat is en dus zelf snel doorschakelt naar een hogere versnelling is het motortoerental altijd laag en daardoor draait ook de dynamo langzaam. Een oplossing kan zijn om handmatig terug te schakelen zodat het motortoerental minimaal boven de 2.000 rpm blijft.

Om vast te stellen of de accu stuk is of dat het probleem ontstaat door het gebruik kunt u een accucheck laten uitvoeren door de Wegenwacht.

Met de bevindingen van de Wegenwacht kunt u dan de verkoper van de auto aanspreken.