Gecupte banden -en/of versleten wiellager?

Vraag gesteld door ANWB Experts data 2 op 15 oktober 2014

Sinds kort heb ik last van een irritant bijgeluid tijdens het rijden. (Hyundai type Tuscon van 2007). Rond en vervolgens boven de 60 km/u hoor ik steeds een geluid van "kdoeng-kdoeng-kdoeng". Ik ben hiervoor naar de garage geweest en daar stelde een monteur (technisch specialist) na een korte proefrit vast dat het vermoedelijk een gecupte band betrof. In de garage heeft hij de auto tesamen met zijn chef werkplaats nog op defecte wiellagers gecontroleerd. Hun conclusie was dat de wiellagers goed waren en het dus een banden probleem betrof.

Echter de vestigingsmanager / receptie werkplaats wilde zich hier ook graag van overtuigen en reed ook een proefrit. Zijn conclusie was nu dat het toch wel degelijk de wiellager LV betrof en het bijgeluid niet van een gecupte band kon komen ondanks iets slijtage.

Mijn vraag is nu: "Hoe kom ik als leek achter het werkelijke probleem?"

Het betreft hier banden van het merk Hankook, met de maten 235/60 -16

Deze vraag is oorspronkelijk op AutoVraag gesteld door glimmie19

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid aan uw auto met twee verschillende diagnoses.

Als er sprake is van gecupte banden kan je dat voelen als je met je hand over het loopvlak heen en weer beweegt. Als je naar een kant beweegt en je voelt een soort "zaagkant" is er sprake van gecupte banden. Maar het zou wel handig zijn als deskundigen van de garage met een eensluidend antwoord komen. Het geluid van een gecupte band kan makkelijk verward worden met een versleten wiellager, maar van een professionele garage mag u verwachten dat men tot een eenduidige diagnose weet te komen.