Aankoop tweede hands auto

Vraag gesteld door YVerbeek op 26 mei 2018

Goedendag,

Afgelopen week hebben wij een aankoop gedaan van een auto, namelijk een Kia Venga uit 2010. Na de proefrit waren we blij met de auto en zijn we na onderhandelingen overgegaan tot koop. De auto zag er goed uit en biedt veel mogelijkheden waar wij goed gebruik van maken. Na aankoop van de auto dienden wij een lange rit naar huis te maken, waarbij wij over de snelweg gingen. Wij dachten hier leuk de cruise control te kunnen gaan gebruiken zoals werd aangegeven bij de auto, echter konden wij deze niet vinden. Thuis verder gezocht en overlegd met vrienden kwamen wij tot de conclusie dat deze er toch niet op zat, terwijl dit wel bij de auto werd aangegeven. Inmiddels de dealer hierover gebeld en die geeft nu inderdaad aan dat er geen cruise control op zit en biedt ontbinding van de koop. Wij zijn zelf echter wel tevreden met de auto, maar voelen ons wel misleid. Cruise control werd namelijk wel meegenomen in de verkoop en was één van de vele redenen waarvoor we voor deze auto vielen. Kunnen wij juridisch hiermee iets doen, aangezien de auto wel met cruise control aan ons is verkocht. Kortom kunnen wij verwachten van de dealer dat hij dit alsnog levert? Kan hij ons afkopen? Of kan hij simpelweg aanbieden ontbinding van koop, waarna wij weer verder opzoek moeten naar een auto.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u bij een autobedrijf een gebruikte KIA Venga (2010) gekocht. Na levering bleek er toch geen cruise control aanwezig. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Wettelijke garantie
Nu de auto is verkocht inclusief cruis control en deze na levering afwezig blijkt, voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst.

Op grond van art 7:21 lid 1 sub a BW kunt u van de verkoper - mits technisch realiseerbaar - nalevering van de cruis control eisen.

Vraag is wel of het, gelet op de koste die hiermee gepaard gaan, redelijk is nalevering van de cruis control te vergen van de verkoper. Indien de kosten in geen verhouding staan tot de koopprijs, dan mag de verkoper er ook voor kiezen om de koop ongedaan te maken.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.