luxere auto met meer kilometers of auto met minder luxe en minder kilometers

Vraag gesteld door RB73 op 30 mei 2016

Hallo,

Ik sta op het punt een nieuwe auto te kopen en heb twee opties waar ik moeilijk tussen kan kiezen.
Het gaat in beide gevallen om een skoda ocatvia combi uit 2009, waarvan de minder luxe auto (ambition) 134000 km op de teller (vraagprijs 9600 euro bij autohandelaar )heeft en de luxe auto (elegance bussiness) 154000 km. (vraagprijs 9000 euro particulier) Bij de elegance is in 2014 de distributieketting preventief vervangen, bij de ambition niet.
Ik rijd zelf zo'n 10.000 km per jaar en ben van plan om er zeker 6-8 jaar in te rijden.
Nu zou ik graag willen weten:
- In hoeverre doet het verschil van 20000 km er toe als de distributieketting 2 jaar geleden is vervangen?
- Hoe onderhoudsgevoelig is de extra electronische luxe van de Elegance-uitvoering tov de Ambition?

Ik zie uit naar uw mening in deze.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U staat op het punt een gebruikte auto te kopen, en kunt kiezen tussen twee exemplaren.

Het verschil in kilometerstand is nog te overzien, dat is 15%. Bij gelijke uitvoeringen zal dat circa 500 euro schelen. De auto met de hogere kilometerstand is goedkoper geprijsd, het is de luxere uitvoering én de distributieketting is preventief vervangen. Dat zijn wel een paar pluspunten voor de Elegance.

Het technisch onderhoud is voor een Elegance-uitvoering gelijk aan dat van een Ambition. Er kan wel verschil zitten in de kosten van banden als er onder de Elegance bredere banden en grotere velgen zijn gemonteerd. Ook bij de eventuele aanwezigheid van Xenon-verlichting is vervangen van een lamp duurder dan bij halogeen verlichting.

Dan nog over de aanbieders: we hebben wat informatie over het kopen van een occasion kopen bij particulier, handelaar, autobedrijf en dealer op een rijtje gezet.