Ik heb een inhaalboete van 95 euro gekregen van een motoragent en direct betaald. Moet ik de bussgeldbescheid ook betalen?

Vraag gesteld door Juju op 23 augustus 2017

Ik heb een boete direct betaald in Duitsland voor een inhaal overtreding met caravan. De boete bedroeg 95 euro. Nu krijg ik voor dezelfde boete een bussgeldbescheid met een acceptgiro voor 95 euro en 3.50 euro administratie kosten. Moet ik deze betalen terwijl ik een betalingsbewijs heb van de directe betaling?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in Duitsland een boete gehad van een motoragent van € 95, - . U hebt ingehaald met uw caravan terwijl dat niet mocht. De boete hebt u direct betaald in Duitsland. Maar u krijgt nu een bussgeldbescheid thuis met een acceptgiro van € 95, - en € 3.50 administratiekosten. U vraagt zich af of u die moet betalen.

Normaliter mag directe betaling alleen wanneer er sprake is van een lichte overtreding waar een boete van maximaal € 55 op staat (Verwarnung). Toch komt het regelmatig voor dat ook bij forse overtredingen de boete direct moet worden afgerekend als een soort waarborg. Ik vermoed dat u daarom de eerder betaalde € 95,- als waarborg hebt moeten voldoen waardoor het bedrag van het bussgeldbescheid alsnog betaald worden. Indien u meer informatie wilt kunt u contact opnemen met betreffende instantie. De contactgegevens vindt u op de ontvangen brief.

Aanvullende informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.