Diesel of benzine

Vraag gesteld door Mark PH op 13 december 2018

We rijden nu een ford fusion benzine. 30000 km per jaar. Gaan nieuwe auto kopen. Kijken naar een skoda octavia combi van ongeveer 3 jaar oud. Benzine of diesel, wat zou de juiste keuze zijn? Woonachtig in Noord Holland. Via de rekentools op internet kom ik er niet echt uit. Dank alvast voor de reactie!

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt tussen een benzine of diesel uitvoering van de Octavia.

Wanneer ik kijk naar de prijsklasse van een gebruikte Octavia, dan zal met het zelfde budget voor een diesel als voor een benzine versie, het verschil in kosten een fractie in het voordeel zijn van een diesel. Dat verschil zal 'n paar honderd euro op jaarbasis zijn. Met een blik in de toekomst gericht zie ik dat verschil de komende jaren nog wel verder slinken.

De kans is ook dat u voor een vergelijkbare benzine versie méér geld moet neertellen bij aanschaf dan voor een diesel. Dat kan zo'n paar duizend euro meer zijn. Daar óók rekening mee houdend wordt het voordeel voor diesel nog een fractie meer. Dus met een diesel zit u aan de goede kant van de streep, maar dat is best fragiel gezien de diesel ontmoedigende maatregelen die mogelijk nog wel doorgezet zullen worden.

Ik begrijp ook uw twijfel omdat je een concreet ''wel'' of ''niet'' niet helemaal kunt geven. Bij benzine ben ik geneigd te zeggen dat u wat kosten betreft de klok daar redelijk op gelijk kunt zetten. Bij diesel is het toch meer een avontuur waarvan je moet afwachten hoe dat gaat aflopen. Met misschien ook grote gevolgen voor de restwaarde wanneer deze tóch te prijzig blijkt te worden en u later weer gaat inruilen. Benzine is dan misschien tóch een zekerder koop.