Welke aanhanger mag er achter mijn auto?

Vraag gesteld door ANWB Experts data 1 op 14 oktober 2014

Ik heb een BE-rijbewijs (sinds 2002). Mijn Mazda 6 mag 1600kg (geremd) trekken. Ledig gewicht 1445kg, maximaal 2110kg. Mijn aanhanger met oplooprem mag totaal maximaal 2000kg wegen.

Specifieke vraag: mag deze aanhanger achter mijn auto mits het trekgewicht (aanhanger plus de lading) minder dan 1600kg blijft? Zoja, wie moet aantonen bij een controle dat de (totale) massa ook minder dan 1600kg is, de politie middels wegen of ik middels een lading lijst. Op de CBR toelichting "Aanhangers en caravans trekken" van september 2010 staat voorbeeld 5 op pag 6 die dit beschrijft, echter wordt geen max. trek massa (geremd) van de auto genoemd.

Deze vraag is oorspronkelijk op Auto. Vraag gesteld door bornmm. 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met de genoemde combinatie met rijbewijs BE mag rijden.

Rijbewijs BE
Met uw BE-rijbewijs mag u deze combinatie besturen. Voor wat betreft rijbewijs zijn de gewichten op papier de maatstaf, en die zijn in orde. Als het gaat om overbelading en overschrijding van de maximum aanhangwagenmassa (in de volksmond 'trekgewicht') van de auto, dan is het werkelijke gewicht van toepassing. Zo lang dat in geval van genoemde trekauto de 1600 kg niet overschrijdt bent u niet in overtreding. De dienstdoende agent zou dus met een weging moeten aantonen dat het werkelijke gewicht wél boven de 1600 is.

Stabiliteit
Naast wettelijke regels wijzen wij wel op het veiligheidsadvies om de beladen aanhangwagen niet meer te laten wegen dan maximaal 80% van de beladen auto (beide werkelijk gewicht) in verband met de stabiliteit.