Mag mijn bestaande Ford Mondeo winterbanden set 205/55 R16 onder mijn nieuwe Ford Mondeo (oktober 2014)?

Vraag gesteld door johan konz op 13 november 2018

Voor mijn nieuwe Mondeo wordt in het onderhoudsboekje aangegeven dat 215/55 R16 de standaard bandenmaat is voor de 1.6L Ecoboost motor in mijn nieuwe Mondeo. Ook zijn de maten 215/50 R17 en 235/45 R18 mogelijk. De geplaatste zomerbanden zijn 215/50 R17. Zijn er problemen te verwachten als ik daar mijn bestaande winterbanden set 205/55 R16 onder zet? En levert dat in Duitsland eventueel problemen op, omdat deze maat niet als standaard is aangegeven?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde winterbandenmaat geschikt is voor uw Ford Mondeo.

Bij een alternatieve maat is het wel van belang dat de afrolomtrek binnen een redelijke marge blijft van de oorspronkelijke bandenmaat. Uw winterbanden vallen daar echter buiten. In 16'' is 215/55 R16 eigenlijk het juiste alternatief. Wanneer u toch voor de betreffend winterbandenmaat kiest zorgt de kleinere afrolomtrek voor afwijkingen aan de snelheidsmeter en kilometerteller. Deze afwijking is zeker niet rampzalig maar u wijkt feitelijk af van de fabrieksspecificaties.

De Duitse Fahrzeugbrief geeft alle bandenspecificaties weer en daar mag men daar formeel niet van afwijken. Een dienstdoende Duitse agent zou dus vervelend kunnen doen wanneer de auto niet meer voldoet een de specificaties waar de typegoedkeuring op is afgegeven. Het is natuurlijk best zonde wanneer u nog een prima setje winterbanden heeft liggen maar ons advies is om binnen de door de fabrikant opgegeven bandenspecificaties te blijven.