heb ik recht op gratis herstel

Vraag gesteld door pilkop op 03 maart 2018

ik heb vorige week een auto gekocht , een dag dag later brand het motorlampje. ik ben teruggegaan . ze hebben het uitgezezen , konden niets vinden. ik ben later naar een ander gegaan , blijkt storing katalysator. voor mij is dat een verborgen gebrek. die auto is daar gekeurd en het is een bovag bedrijf. moeten ze dat herstellen?
verkoop waarde auto 1400 euro

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt vorige week een auto gekocht voor €1400,- bij een BOVAG garage. De auto is daar gekeurd. Een dag later brandt het motormanagementlampje. De garage heeft de auto uitgelezen maar kon niets vinden. Een andere garagist kwam erachter dat het aan de katalysator lag. U vraagt zich af of de verkoper het gebrek moet herstellen.

Ook als u zonder garantie een auto koopt mag u als consument redelijke verwachtingen hebben van deze auto. U mag in ieder geval verwachten dat de auto enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Deze verwachtingen worden wel mede bepaald door de leeftijd van de auto, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook heeft u een onderzoeksplicht als koper. Als dit probleem bijvoorbeeld bij een proefrit naar voren was gekomen bepaald dit ook uw mogelijkheden.

Als zich de eerste zes maanden na de koop een gebrek voordoet wordt aangenomen dat dit al bij de koop aanwezig was. Ontbinden van de koopovereenkomst is geen optie op het moment dat het gebrek te repareren is. U dient dus de verkoper de kans te bieden om de auto kosteloos te herstellen.

Indien u er niet uitkomt kunt u, ondanks het feit dat het om een BOVAG garage gaat, niet naar de Geschillencommissie Voertuigen omdat het aankoopbedrag lager is dan €4500,-. U kunt de zaak wel aanhangig maken bij de kantonrechter.

Voor de wijze waarop u stappen richting de garage moet nemen verwijs ik u naar het stappenplan op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop