Waarom zijn er op de snelwegen zoveel stukken waarbij een snelheidsbeperking bij regen geldt voor een korte afstand (300 meter)? Werkt niet

Vraag gesteld door rieth op 06 februari 2017

Voordat de snelheid is teruggebracht naar het maximum zijn de b.v. 300 meter al voorbij. Gevolg: een enkeling past zich aan en de rest blijft doorrijden met de maximum snelheid die daarvoor het maximum was.
Echt gevaarlijk.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom er vaak maar over een afstand van een paar honderd meter een snelheidsbeperking geldt bij regenachtig weer.

Dat kan soms inderdaad gaan op een plaatselijk verhoogd risico bij neerslag. Vaak omdat een gedeelte van het wegdek erg ontvankelijk is voor gladheid bij regen. Een extra waarschuwing is dan wel op z'n plaats. Natuurlijk zal niet iedereen deze beperking van harte opvolgen. Er zijn ook trajecten waar een adviessnelheid wordt opgegeven waar ook niet altijd gehoor aan gegeven wordt. Dat kan soms gevaarlijke snelheidsverschillen opleveren.

Overigens is het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor dit soort aanduidingen en kunt wellicht ter aanvulling altijd uw vraag of suggestie óók daar voorleggen via dit contactformulier.