tweedehands autostoeltje

Vraag gesteld door Jeepster1 op 04 september 2017

Is een Maxi-cosi autostoeltje met code R4303 nog veilig te gebruiken?

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Wettelijk gezien mogen stoeltjes met een ECE R44/03 goedkeuring nog gebruikt worden. Zitjes met deze goedkeuring zijn in de periode 1995 tot juni 2006 verkocht. Dit betekent dat het zitje minimaal 11 jaar oud is, maar misschien ook wel 20 jaar. De eerste vraag die gesteld moet worden is: Werkt alles nog wel correct, is het niet versleten, zoals gespen, gordeltjes en schokabsorberend materiaal?

De ECE R44/03 goedkeuring dateert van 1995 en stelt slechts minimale veiligheidseisen aan een zitje. Dit is ook de reden waarom de ANWB indertijd met het testen van autostoeltjes is gestart, hierbij veel strengere veiligheidseisen hanterend. Dit heeft er in geresulteerd dat in de afgelopen 20 jaar zitjes een enorme doorontwikkeling hebben meegemaakt. Met name op het gebied van zijdelingse bescherming.

Kortgezegd, het betreft al een oud en misschien aan slijtage onderhevig zitje, dat qua veiligheid niet volgens de laatste inzichten ontworpen is. Zeker geen garantie voor veilig vervoer. Voor zekerheid raad ik u aan een recent zitje te gebruiken dat goed getest is in de ANWB autostoeltjestest.