Meestal is het max kg's ANWB advies lager dan het fabrieksadvies. Maar niet bij de Skoda Yeti 1.2 DGS en ook niet bij de Yeti 1.4 DSG. Hoe

Vraag gesteld door Leonard65 op 18 september 2017

Meestal is het max kg's ANWB advies lager dan het fabrieksadvies. Maar niet bij de Skoda Yeti 1.2 DGS en ook niet bij de Yeti 1.4 DSG. Hoe komt dat?
Advies fabrikant 122 KG en ook het advies van de ANWB is 1200 KG.
En toch is hier ook niet de 75%s regel toegepast. Hoe kan dat?
Ik twijfel of ik nu een nieuwe auto moet kopen. Onze caravan mag 1220 KG zijn. Is nu uitgerust met Alko anti slingersysteem.
Hoor het graag. Alvast bedankt. Leonard Boonstoppel

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het caravangewicht van Skoda Yeti.

De maximale toelaatbare aanhangwagenmassa van een auto is een opgave van de autofabrikant. Dit gewicht is op basis van wat technisch mag en niet wat praktisch gezien motorisch ook haalbaar is. Bij een maximale aanhangwagenmassa van 1500 kg kan het best zijn dat de motorische prestaties te beperkt zijn en de eerste de beste helling bij Luik al een niet te nemen hindernis blijkt. Vandaar dat wij een ''passend'' caravan advies geven waarmee je praktisch gezien overal redelijk tot goed mee uit de voeten kunt. Soms ligt dat gewicht dicht tegen de maximaal toelaatbare massa volgens opgave van de fabrikant, zoals in het geval van de Yeti. Maar wat een auto mág trekken zegt dus niet per definitie iets over wat in de praktijk ook kán.

De 75% regeling (tussen beladen auto en beladen caravan) is een advies voor een goede, stabiele combinatie. Dit betreft eigenlijk altijd een individuele berekening. De ene trekauto heeft twee mensen aan boord, terwijl de andere een gezin van vijf meesjouwt. Dat zijn dus bepalende factoren voor het 75% advies en moet je het rekensommetje eigenlijk per individueel geval berekenen.

De Yeti DSG biedt voldoende motorische prestaties om ook de opgegeven maximale aanhanwagenmassa te kunnen trekken. Met wel een voorkeur voor de 1.4 die nét wat meer in huis heeft voor een bergachtige omgeving.