Accu plots leeg na normaal gebruik

Vraag gesteld door Weitenberg op 12 januari 2018

Beste deskundige,

Recent heb ik een tweedehands Citroën aangeschaft (bj '03; 140k km.) in ogenschijnlijk nette staat. Na ongeveer twee maanden normaal gebruik (naast korte ritten meerdere ritten per week van elk zeker 100km) strandde ik laatst plotseling vanwege de accu. De Wegenwacht constateerde een onderbroken of kortgesloten circuit en vermoedde dat de dynamo onvoldoende werkte en moet worden vervangen. Er werd gezegd, dat er met de accu niets mis was.
Vervolgens is er een week overheen gegaan voordat de berger de auto bij de garage bracht. De garage nu (officiële Citroën-dealer) zegt dat er met de accu niets meer valt te beginnen en zegt pas te kunnen kijken naar de dynamo als er een nieuwe accu is geplaatst (met bijbehorende kosten); de auto moest het garageterrein worden opgeduwd.

Ik wil wel geloven dat de accu in slechte staat verkeert na een koude week stilstand en bovendien in een auto van 15 jaar oud met een betrekkelijk lage km-stand. Toch verbaast het mij dat ik enige tijd zonder enige problemen heb gereden voordat de accu kennelijk plotseling de geest geeft. Bovendien is de diagnose van de garage in tegenspraak met de bevinding van de Wegenwacht-monteur.

Mijn vragen:
1) Is het, met het oog op bovenstaande, waarschijnlijk dat de accu in slechte staat verkeert?
2) Zou het kunnen dat ik circa twee maanden met het geschetste gebruik met een 'volle' accu heb gereden en dat deze in deze periode, vanwege een slecht functionerende dynamo, is leeggereden?
3) Kan de garage werkelijk niet de staat van de dynamo nagaan voordat de huidige accu is vervangen door een nieuwe?

Ik zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,


Fam. Weitenberg
06 - 4100 1451

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de nodige vragen over een plots lege accu.

De Wegenwacht is ter plaatse tot de conclusie gekomen dat er sprake is geweest van een probleem aan het laadcircuit. Dat is wellicht ook de reden dat u met een lege accu ergens bent gestrand. Vermoedelijk is de accu door dit defect als stroombron leeggetrokken op het moment dat er een defect was aan het laadstroom gedeelte. Het is niet ondenkbaar dat een volledig ontladen accu niet meer tot leven gewekt kan worden. Misschien lukt het wel wanneer met een langzaamlader héél langzaam weer wat nieuw leven in de accu wordt geblazen. Maar een volledig ontladen accu kan best onherstelbaar beschadigd zijn en wellicht óók wanneer daar nog eens een week overheen gegaan is. Uw conclusie in vraag twee is wat mij betreft dus nog niet zo gek.

Het laadstroom gedeelte kan inderdaad pas goed getest worden met een bruikbare accu en niet eentje die ''dood'' is. Dat kan natuurlijk ook een tijdelijke vervang accu zijn om toch te kunnen testen. Maar het valt dus niet uit te sluiten dat een defecte dynamo een accu zó heeft weten uit te putten dat deze niet meer tot leven gewekt kan worden en vervangen moet worden.