Zomer-, winter- of all-seasons banden?

Vraag gesteld door janvink op 30 oktober 2017

Ik ben 1ste eigenaar van een Saab 9/5, bouwjaar 2003, 300.000 km. De auto is in onderhoud bij de (voormalige) Saab-dealer, krijgt de nodige onderhoudsbeurten en in het voor- en najaar de bandenwissel. Ik gebruik de auto niet veel, maar bij gebruik rijd ik langere afstanden op snelwegen, vooral in Nederland en Duitsland. Nu sta ik weer voor de wisseling van zomer- naar winterbanden. De zomerbanden Michelin Primacy zijn 2, 3 jaar oud, hebben voldoende profiel (APK-keuring in aug 2017), de winterbanden (Michelin Alpin) raken op het eind en hebben last van "cuppen". De garage adviseert nieuwe winterbanden.
Ik lees in testen dat all-seasons banden steeds beter worden. Dat lijkt me heel handig: het hele jaar dezelfde banden, geen omkijken meer naar. Zou ik dan moeten investeren in een set nieuwe all-seasons banden en de nog "goede" zomerbanden aan de kant zetten? Of toch maar het advies van de garage volgen omdat winterbanden toch iets beter zijn dan all-seasons banden?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt om bandenadvies.

De beste prestaties in winterse omstandigheden heeft u nog steeds met een goede winterband. Dat geldt overigens ook voor de prestaties van een zomerband in de zomer.

Een goede all seasonband is binnen Nederland met zijn milde winters en vlakke wegen een veilig alternatief, maar in zwaardere omstandigheden zoals in wintersportgebieden loopt u al gauw tegen tekortkomingen aan.

Als u die omstandigheden niet van plan bent op te zoeken, dan hoeven we de betere all-seasonband om zijn eigenschappen niet af te raden. U zou na dit winterseizoen nog een keer de zomerbanden kunnen gebruiken om ze wat verder op te rijden.