Versnellingen Renault Kadjar 165pk

Vraag gesteld door langlief1 op 26 oktober 2017

Ik vertrek vanmiddag voor een weekeinde en wil u (heel brutaal, ik weet het) vragen mij -zo mogelijk natuurlijk- snel te antwoorden. Daar ben ik u dan erg erkentelijk voor.
Ik heb een 165pk Demo-Kadjar Bose-uitvoering van een Renault-dealer op het oog. Ik zou vandaag moeten beslissen of ik die ook daadwerkelijk wil kopen.
Ik rijdt nu in een 2014 Megane-Bose 116pk. Beide auto's hebben 6 versnellingen.
Ik heb gisteren een uitgebreide proefrit gemaakt met de Kadjar.
Het valt mij op dat ik in de Kadjar snel in zijn 6e zit en dan ook de neiging heb om nog door te schakelen naar "zijn zevende versnelling". Daar-in-tegen vergeet ik in mijn Megane wel eens dat ik ook nog een 6e versn. heb.
Ik vind dit er lastig beoordelen. Heeft u hier een reactie op?

Antwoord van Jos

ANWB Expert
U overweegt de aanschaf van een Renault Kadjar als vervanger voor uw Renault Megane. U geeft aan dat u bij de Kadjar de neiging heeft nog een 7e versnelling te zoeken.

Volgens onze berekening zou bij een snelheid van 120 km/h de Kadjar in de hoogste versnelling ergens rond de 2.300 rpm moeten draaien. Uw huidige Megane draait dan rond de 2.850 rpm.

Wanneer we toeren vertalen naar motorgeluid, zou uw ervaring dus eerder andersom moeten zijn. Hoewel uw huidige auto zeker een ''stille'' reputatie heeft, zit het verschil vermoedelijk in de aard van het geluid. Het motorgeluid kan van de Kadjar voor u misschien wat hindelijker ervaren worden door het type motorgeluid. Soms geeft de ene motor een wat hoger kllinkend motorgeluid af en heeft een andere motor meer een lage brom. Ik denk dus dat er sprake is van een verschil in type en karakter van het motorgeluid, dat ook heel persoonlijk is hoe dat ervaren wordt en waar je wat meer ontvankelijk voor bent.

Het is goed dat u de proefrit heel bewust en kritisch gemaakt heeft. Het gaat immers om een fikse investering met als inzet de nodige plezierige en comfortabele gebruiksjaren. Mocht u misschien nog niet helemaal volledig overtuigd zijn van de Kadjar, zou u wellicht nog kunnen overwegen nogmaals een proefrit met de Kadjar te maken. Soms kom je dan tot nieuwe inzichten en lijkt een knoop makkelijker doorgehakt te kunnen worden.***

Reactie van langlief1:

Geachte heer Jos van der Drift,
Nog bedankt voor uw reactie op mijn vraag. Overeenkomstig uw advies hebben wij nogmaals een testrit gemaakt met eenzelfde Renault Kadjar maar van een andere vestiging. Ik kan er geen verklaring voor geven maar de negatieve ervaring van vorige keer is nagenoeg uitgewist. De Renault dealer opperde dat een verschil van inrijden (beide auto's zijn demo's die gebruikt werden door personeelsleden) misschien de oorzaak is.
Wij hebben inmiddels besloten de auto waarin we het laatst hebben gereden te kopen.