ledig gewicht/aanhangergewicht

Vraag gesteld door Gait57 op 19 december 2017

hoe kan het dat het ledig gewicht van een auto minder mag zijn dan de aanhanger. m.a.w. ....mag een aanhanger zwaarder zijn dan de auto die hem trekt. ?? totaal gewicht is 3200kg. oke, beneden de 3500kg. maar trekkend voertuig is 1500kg. en aanhangergewicht is 1700kg. Ik ga zo nooit rijden.!!

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over massa ledig voertuig en maximale toegestane aanhangwagenmassa.

De situatie die u schets kan inderdaad voorkomen. Maar de kans is groot dat de auto in een beladen situatie uiteindelijk wel gelijk of een fractie zwaarder zal zijn dan de toegestane aanhangwagenmassa. Maar ik ga wel mee met uw conclusie nooit zo te willen rijden.

Ik wil benadrukken dat voor een goede, veilige en stabiele combinatie de ANWB adviseert het trekkende voertuig beladen zo'n 25% zwaarder te laten wegen dan de beladen aanhanger. Wij zijn van mening dat wat massa betreft het voertuig ruim genoeg in het voordeel moet zijn, om in beplaade situaties de caravan de baas te blijven.

De toegestane aanhangwagenmassa is een opgave van de autofabrikant. Dat is op basis van wat technisch verantwoord is en heeft geen directe betrekking op veiligheid. In situaties zoals u schetst mag je dus gerust zo rijden en ben je niet in overtreding. Vandaar dat wij zo nadrukkelijk op die 75% procent regeling hameren omdat er wat ons betreft een flinke nuance is tussen mogen en kunnen.