Ik heb een Seat Leon 1.8 en de motor is stuk door de distributieketting of spanner. Wat kan ik verwachten aan vergoeding van de dealer?

Vraag gesteld door AWOLF79 op 22 mei 2015

Ik heb in november 2014 een Seat Leon 1.8 gekocht, een 2010 met 152...km op de teller. Ongeveer 3weken geleden parkeerde ik de auto en de volgende dag startte deze niet meer. Uiteindelijk bleek dat de kleppen de zuigers hadden geraakt doordat er een fout was met de distributieketting.
Komt er nu op neer dat ik tegen €5800,- kosten ex btw zit te kijken voor een nieuwe motor. De dealer en Seat NL zeggen dat ze niet meer als 30% kunnen vergoeden en dat is zonder btw.

Wat kan ik doen of eisen? Een distributieketting zou toch niet zo makkelijk/jong de geest moeten geven?
De auto was hervoor een bedrijfsauto die, onder een leasecontract, in onderhoud was bij de Seatdealer dus daarop is niet bezuinigt.

Ik zoek hulp in het oplossen hiervan want het is een hoop geld en ik had meer verwacht qua kwaliteit en hulp van Seat.

MvG A

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De distributieketting hoeft niet periodiek vervangen te worden. Hij hoort dus een autoleven lang mee te gaan, en die verwachting mag u dus ook hebben. Ik vind dat u te maken heeft met een wel heel hoge kostenpost, want er blijft na coulance € 5278,- inclusief BTW over. Informeert u naar de kosten van reparatie of het plaatsen van een goede gebruikte motor. U kunt schriftelijk aangeven niet akkoord te gaan met deze kosten. Is de auto geleverd met BOVAG-garantie, dan kunt u dit voorleggen bij de geschillencommissie.***

Reactie van AWOLF79:

De kosten die ik nu heb geplaatst zijn voor een nieuwe motor incl 2 jaar garantie.
Helaas is de auto zonder bovag want hij is niet bij een autodealer gekocht.
Wat kan ik vragen qua coulance? Moet ik meer vragen en kan ik dat ? Ook hoe moet ik dit doen zonder dat zij het bod intrekken, dus eigenlijk heb ik bepaalde rechten waarop ik kan terug vallen of komt het neer op wie het langst volhoud.
Moet ik juridische hulp inschakelen en heeft dat nut.
Ik kreeg het advies om bijvoorbeeld naar Radar of Kassa te gaan voor hulp maar vraag me af of dit zin heeft.

MvG A