Klop geluid zomerbanden

Vraag gesteld door Jochem_75 op 20 april 2015

Hallo, ik heb net onze golf 6 van zijn winterbanden op de zomerband gezet.
Nu heb ik vanaf 50 km/h een klop geluid.. welke volgens mij vanuit de voorbanden komen. (wanneer ik achter weer de winterbanden monteer blijft het klop geluid) het lijkt dan net of er wat aan de band vast kleef, naarmate ik harder ga rijden, word de klop frequentie ook sneller, bij ongeveer 100 km/h hoor je het bijna niet meer.. het gekuid is op asfalt wegen het duidelijkst waarneembaar.
wat kan er mis zijn... Het is zo vreemd dat het geluid er met de winter set niet is..

Mvg, Jochem

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het lijkt er op dat er één band is met een bepaalde oneffenheid in het profiel. Bij elke omwenteling geeft dat een bepaald afrolgeluid, dat uiteindelijk minder opvalt naarmate de snelheid toeneemt. Het lijkt er inderdaad op dat het de banden zijn op de vooras. Om vast te stellen welke band het betreft, is het de beste manier de wielen vrij te zetten van de grond. Vervolgens zou je het wiel kunnen draaien en controleren op hoogteslag. Daarna zou je met je hand over het profiel kunnen voelen of het profiel op een bepaald punt een afwijking heeft. Voor een garage of bandenspecialist is dit relatief een kleine moeite. U zou nog kunnen overwegen het een paar weken aan te kijken of het geluid door het gebruik misschien steeds minder wordt.***

Reactie van Jochem_75:

Hallo Jos, bedankt voor je antwoord, vorig jaar had ik de wielen die nu achter zitten (met de minste profiel) voorop zitten en was het geluid ook veel minder, het geluid komt overeen met het geluid wat je krijgt als je over de onderbroken belijning op de weg rijd. De banden zijn de continental eco 3 banden. Ik had zelf ook het idee dat het in de banden zat omdat ik met de winterbanden totaal geen last heb.

Mvg jochem***

Reactie van Jos van der Drift:

Vermoedelijk is het profiel wat gecupt. Kennelijk zitten de voormalige achterbanden nu vóór en meestal komt het verschijnsel cuppen van de op de achteras gemonteerde banden vandaan. Met het wisselen van voor achter naar voor heeft u feitelijk het bijgeluid verplaatst maar daardoor kennelijk wel nadrukkelijker hoorbaar. Misschien dat het geluid langzamerhand afneemt doordat de banden op de vooras nu de gelegenheid krijgen weer wat gelijkmatiger af te slijten.