Rescuesheet in auto

Vraag gesteld door Maranello op 09 oktober 2018

Op de site http://rescuesheet.info/index.html staan rescuesheets die gedownload kunnen worden. Op dit pagina staat geen ANWB vermeld, is daar een reden voor?

In Nederland is deze pagina naar mijn idee niet heel erg bekend.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Rescuesheet.

Dit is een kaart dat aangeeft waar belangrijke veiligheidscomponenten van de bewuste auto gemonteerd zijn. Met name bij het losknippen van een autodak na een zwaar ongeval, kunnen deze componenten voor extra gevaar zorgen voor hulpverleners en inzittenden.

De Nederlandse brandweer die dit soort handelingen verricht is al voorzien van alle noodzakelijke info. Dit is digitaal voorhanden en ter plaatse beschikbaar via een database. Daarom heeft de rescuesheet voor ons geen meerwaarde en zijn we ook duidelijk voorstander van het digitaliseren van deze info óók bij de hulpdiensten buiten onze landsgrenzen. Wat ons betreft is dat ook veel praktischer dan in de auto op zoek te gaan naar een rescuesheet terwijl dat in bepaalde gevallen zelfs onmogelijk of gevaarlijk zou kunnen zijn. De ANWB ziet dus liever dat omringende landen meegaan in het digitaliseren van deze info en het Nederlandse voorbeeld volgen.