Moet ik de onderzoeksfactuur betalen na fout advies?

Vraag gesteld door Onderzoeksfactuur betalen op 23 december 2015

Ik had problemen met mijn auto. Er gingen lampjes branden mbt het roetfilter. Ik ging naar mijn Skoda dealer en daar werd aangegeven dat mijn roetfilter moest worden vervangen. Kosten: 1600 euro. Daar schrok ik van natuurlijk. Ik op internet zoeken en andere garages bellen en daar werden ook andere mogelijkheden aangegeven.
Ik ben uiteindelijk naar een andere Skoda dealer gegaan en die kon het repareren voor 200 euro door het aan een kast te hangen en een sensor te vervangen. Nu krijg ik een factuur van 69 euro excl btw voor het onderzoek naar de brandende motorlampjes van mijn originele Skoda dealer.
Vanwege het 'foute' advies van 1600 euro heb ik natuurlijk geen zin om dit te betalen. Ik heb het gevoel dat ze het gewoon probeerden. Ik voel me opgelicht door hun.
Hoe kan ik nu het beste handelen? Uitleggen waarom ik niet betaal of de helft betalen? Ik vind eigenlijk dat ik helemaal niet moet betalen voor dit soort oplichtingspraktijken. Ik had er veel stress ook van.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt zich af of u een rekening voor onderzoek moet betalen nu bij een andere garage het probleem lijkt te zijn opgelost voor veel minder geld.

U stelt dat uw eigen garage een foutive diagnose heeft gesteld maar dat valt nog te bezien.

U geeft niet op om welk type Skoda het gaat en wat de kilometerstand van deze auto is. Tevens vertelt u niet wat de gebruiksomstandigheden van de auto zijn.

Ik kan op dit moment niet uitsluiten dat er een sensor is vervangen en dat de computer is gereset waardor het lampje uit is maar dat de doorstroming van het roetfilter nog steeds niet optimaal is waardoor op korte termijn het lampje weer zal aanspringen.

Als u type auto en motor kunt vermelden, met de gebruiksomstandigheden, kan ik mogelijk iets meer zeggen. Met gebruiksomstandigheden bedoel ik:

  • Hoeveel km/jr ?
  • Veel korte ritten of juist niet ?
  • Toepassen van het nieuwe rijden ?


***

Reactie van Onderzoeksfactuur betalen:

Hallo Leo,
Dank voor uw reactie. Ik rijd een Skoda Fabia Combi 1.2 uit 2011 en 20.000 km per jaar en er staat nu 100.000 km op de teller. Ik rijd meestal kortere 15 a 30 min ritten, maar ook wel 1 keer per maand of zo een langere rit van een uur ofzo.
Ik heb nieuwe rijden wel toegepast, omdat men dat een aantal jaren geleden promootte. Dat doe ik inmiddels niet meer, want ik heb vernomen dat dat achterhaald is en niet goed voor motoren.
Groet,
Derk