Frauduleuze bekeuring uit Italie

Vraag gesteld door StefanThomas op 05 december 2018

Beste,
Wij hebben op woensdag 5 december een aangetekende brief gekregen, met daar in een bekeuring vanuit Rome, Italië. Wij zijn echter nog nooit in Italië geweest.
Wij weten nu niet wat te doen. Volgens fraudehelpdesk.nl en de plaatselijke politie moest er contact opgenomen worden met de ANWB om te kijken of het hier om een echt document gaat. Graag jullie expertise hier over.
Met vriendelijke groet, Stefan

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Italië ontvangen. U bent echter nog nooit in Italië geweest. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Momenteel is ons niet bekend dat er valse boetes uit Italië in omloop zijn.

U stelt dat u nimmer ooit in Italië bent geweest. Heeft u niet toevallig op of rond de datum van de geconstateerde verkeersovertreding uw auto uitgeleend?

Staat er een foto van uw auto/kenteken afgebeeld? Of kunt u online inloggen om onder meer de foto in te zien? Het komt een enkele keer voor dat de Italiaanse autoriteiten een fout maken in de cijfer-letter combinatie van het kenteken.

Eventueel mag u mij een kopie van de boete toesturen ter verificatie (experts@anwb.nl).

Meer informatie over verkeersboetes uit Italië vindt u op onze website.***

Reactie van StefanThomas:

Dank je wel voor de reactie. Ik heb een mail gestuurd naar de experts met foto's van de brief. Ik heb wel de website in de brief bezocht, en de foto bekeken. Het gaat hier om een ander kenteken wat genoemd is, dan dat er op de foto overduidelijk te zien is. Wat wel gek is, is dat de brief waarin hij aangetekend verscheen, port betaald is door postnl en het retour adres een postnummer in Schiedam is.***

Reactie van Michiel Claesen:

Het is inderdaad merkwaardig dat de brief kennelijk gepost is vanuit Nederland, evenals het vermelde retour adres.....

Ik kom zo spoedig mogelijk inhoudelijk op de zaak terug.***

Reactie van Michiel Claesen:

Is de verkeersboete afkomstig van Babyloweb?***

Reactie van StefanThomas:

Ja dat klopt. Althans dat is het correspondentie email domein***

Reactie van Michiel Claesen:

Babyloweb is één van de officiële Italiaanse instanties die namens de Italiaanse overheid (gemeenten) boetes incasseren.

Wanneer u de overtreding niet begaan heeft, noch met uw auto begaan is, dan adviseer ik u via desbetreffend e-mailadres bezwaar te maken. Wijs op verschil kenteken foto en kenteken op de boete. Geef aan dat u noch uw auto nimmer in Italië is geweest. Overleg tevens een kopie van uw kentekenbewijs als bewijs.

Ik zal komende week uitzoeken hoe dat nu zit met het postbusnummer in Nederland. Op zich komt het wel vaker voor dat buitenlandse autoriteiten/instanties (zoals een Kanton inZwitserland) over bijvoorbeeld een Nederlands bankrekening beschikt..