Slechts een schokdemper betalen

Vraag gesteld door Aarkoub op 23 april 2017

Hallo, Ik heb onlangs een auto gekocht en late keuren bij de ANWB. bij de keuring bleek dat een schok breker achter kapot is. De keurmeester die vertelde mij dat ik ze allebei moest vervangen. De verkoper zegt bereidt te zijn de kapotte schokdemper te vervangen. Volgens hem kan het geen kwaad om slechts een te vervangen. En als ik perse allebei wil vervangen dan moet voor de andere bij betalen. Mijn vraag is het veilig om slechts een schokdemper te vervangen. Kan dit eventueel stand houden in de rechzaal.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het redelijk is dat alléén de defecte schokdemper voor garantie vervangen wordt.

Formeel heeft garantie alléén betrekking op het defecte onderdeel. Wanneer de verantwoordelijk garage zich beperkt tot één demper voldoet men aan de garantieverplichting. Technisch gaat de voorkeur inderdaad uit naar twee dempers maar acht ik de kans niet groot dat een juridische uitspraak in uw voordeel uitpakt. De andere demper is immers niet defect of versleten en is de verkeersveiligheid daarom niet in het geding.

Het advies van de keurmeester is begrijpelijk en zal de betreffende garage bij normaal onderhoud vermoedelijk óók een set aanbevelen, maar onder de vlag van garantie geldt toch weer een andere benadering. Ik wil nogmaals benadrukken dat een nieuwe én een gebruikte demper een mogelijk verschil in dempende werking kan opleveren. Een verkeers onveilige auto lijkt me echter niet het geval en zal een verschil in dempende werking op de achteras amper merkbaar zijn.