Sneeuwkettingen 4x4 personenauto

Vraag gesteld door Jacques Paul op 02 december 2017

Ik bezit een vierwielaangedreven Audi S6 uit 2002. Het is een zware V8. Ik heb 18” licht metalen wielen met all-weather banden Vredestein Quatrac 5 met de maat 245/40 x 18”. De wielen/banden/ET-waarde past net, heel veel ruimte is er niet bij volledig sturen.
Voor het eerst ga ik deze winter naar de Dolomieten. Best veel rijervaring, maar niet in bergachtige omgeving en besneeuwde wegen. In elk geval geen enkele ervaring met sneeuwkettingen.
Hoe kan ik deze het best gebruiken? Ik neem aan op de voorwielen? Of heb ik er 4 nodig? Is er verder nog iets waar ik aan moet denken?
Misschien vreemde vraag zo aan het eind, maar heb ik eigenlijk wel sneeuwkettingen nodig?

Benieuwd naar reactie.
Gr. Jacques

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van sneeuwkettingen onder uw Audi S6 V8 uit 2002 met de bandenmaat 245/40-18. U geeft zelf al aan dat er weinig ruimte is voor sneeuwkettingen.

Voor uw auto met deze bandenmaat zijn geen sneeuwkettingen toegestaan door de fabrikant.

Voor winterbanden en sneeuwkettingen adviseert Audi voor deze auto maximaal 235/50-16 banden.

Ook wij adviseren bij bezoeken wintersportgebied om winterbanden te monteren met de kleinste standaard maat voor de auto. Uw auto is voorzien van all-seasonbanden in een grotere maat waardoor de grip op sneeuw zeker niet optimaal zal zijn. Op onze website vindt u informatie over winterbanden en sneeuwkettingen.

Per merk en type is advies voor wat betreft winterbanden op een 4x4 verschillend, voor advies over de bandenmaat voor de winterbanden en de plaats van de sneeuwkettingen verwijs ik u naar het instructieboekje van uw auto of de Audi dealer.