Sensor problemen na sjoemelupdate

Vraag gesteld door Rvrpassat3c op 21 augustus 2018

Beste expert,

Sinds de sjoemelupdate zijn in onze Passat varriant 3c (31-12-2012) diverse sensoren gesneuveld of geven storingen. Iedere keer weer uit laten lezen of resetten en soms moeten vervangen. Is bekend of de update er iets mee te maken heeft? Hoe lang zouden sensoren mee moeten kunnen gaan? De auto is 5,5 jaar oud en er staat 135.000 op de teller.

Groet,

Rutger van Roest

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft elektronica problemen aan uw VW Passat na de sjoemelsoftware update.

VW heeft een extra regeling getroffen voor specifieke klachten na de update die je dus als mogelijk gevolg mag beschouwen. Pon meldt daar het volgende over;

''Deze regeling geldt voor 11 onderdelen van het uitlaatgasterugvoersysteem, het brandstofinspuitsysteem en het uitlaatgasnabehandelingssysteem. Hieronder wordt verstaan: de omschakelklep uitlaatgasterugvoer, de uitlaatgasterugvoerklep (beide onderdeel van de EGR (Exhaust Gas Recirculation), de lambdasonde, de temperatuursensor, de verschildruksensor, de verstuivers, de hogedrukpomp, de brandstofgalerij, de drukregelklep, de druksensor en de inspuitleiding.

Deze extra regeling laat het standpunt van Volkswagen onverlet dat de EA189-update geen nadelige effecten heeft op de levensduur van de motor en de onderdelen daarvan. De autoriteiten die hier op toezien, hebben bevestigd dat de EA189-update aan alle wettelijke eisen voldoet en geen nadelige gevolgen heeft voor het brandstofverbruik, CO2-emissies, het motorvermogen, het koppel en geluidsemissies''.

Ik weet niet de details van uw sensor gerelateerde problemen maar misschien herkent u iets in de genoemde componenten waar u de dealer dan vooral op moet wijzen. Zie aanvullende ook de Veelgestelde vragen over de extra regeling op de pagina Terugroepactie EA189 dieselmotoren.

Overigens valt het aangeven van een redelijke te verwachten levensduur moelilijk aan te geven zonder te weten welke sensoren het betreft. Maar in het algemeen zijn sensoren niet aan slijtage onderhevig en is het uitgangspunt dat tenminste 10 jaar haalbaar zou moeten zijn. U zou het dan kunnen proberen te gooien op non conformiteit, omdat het product niet voldoet aan een redelijke te verwachten levensduur. Voor aanvullende hulp raadpleeg ons Stappenplan klachten na aankoop.