Regelgeving milieuzone Arnhem personenauto's

Vraag gesteld door Stef Mazda op 10 december 2018

Wij zijn woonochtend in Arnhem, daar worden nieuwe milieuzones eisen ingezet per 1 januari 2019. Dieselauto's van voor 1 januari 2005 worden niet toegelaten.
https://www.milieuzones.nl/arnhem
Onze auto komt van maart 2004, maar voldoet wel aan de Euro 4 norm. Wij komen in aanmerking voor ontheffingen, maar deze zijn aardig aan de prijs. 36 euro per keer of ca 280 euro per jaar. Mijn vraag is:
Waarom is de leeftijd van de auto hierin bepalend en niet de Euro 4 norm? Want op deze manier worden wij (onnodig) op kosten gejaagd.
Mochten wij overgaan op aanschaf van een andere auto, bijvoorbeeld een diesel uit 2009, en de regels gaan in de toekomst aangepast worden naar 2010 zitten wij met een zelfde situatie....
Graag uw reactie, noch de gemeente Arnhem of RDW kan mij antwoord geven op deze vraag.
Gaat om een Mazda 6 station 2.0 diesel, 89kW, maart 2004.

 

Aanvullende vraag:

Wij hebben inmiddels een antwoord gekregen van de gemeente wat nieuw licht werpt op de zaak, maar ook weer andere vragen oproept. Hieronder het antwoord:

"U vraagt zich af waarom de leeftijd van auto's bepalend is bij het wel of niet mogen inrijden in de milieuzone en niet de Euronorm. De reden hiervan is dat heden bij de RDW de gegevens met betrekking tot de Euronorm nog niet betrouwbaar gecontroleerd kunnen worden en de datum eerste toelichting wel. De verwachting is dat de RDW deze registratie in 2020 wel volledig heeft."

Op zich is er niet veel tegen in te brengen, wij vermoeden dat dit waarschijnlijk te maken heeft met de sjoemelsoftware en andere trucs die toegepast zijn waardoor emissiewaardes een vertekend beeld hebben gegeven (grotendeels Europese modellen) en dat dit nog opnieuw getest moet worden.
Wij betreuren dat de gemeente Arnhem heeft gekozen voor een jaartal en niet Euronorm. Wanneer wij onze route komend jaar aanpassen, en de waardes in 2020 gereed zijn, kan het maar zo zijn dat wij dit dus niet hoefde te doen (of wellicht geen andere auto kopen). Waarom kan de gemeente Arnhem dan niet de Euronorm aanhouden en dit in 2020 eventueel aanpassen?
Wij zijn erg benieuwd naar (uw) reactie.

Antwoord van experts

.