Klein verschil in bandenmaat: veilig?

Vraag gesteld door GerritZee op 14 november 2017

Van onze vorige auto hebben wij nog winterbanden 185/60 R15 84T liggen. Onze zoon rijdt in een auto met bandenmaat 195/55 R15 85H. Beide bandensets hebben 4 gats-bevestiging. Kunnen de oude winterbanden onder de auto van onze zoon geplaatst worden of is dat potentieel gevaarlijk?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of banden en velgen van de ene auto op de andere passen.

Zou zo vriendelijk willen zijn om in dit topic te vermelden om welke auto's het gaat? Merk, type en bouwjaar.
Zo kan ik uw vraag concreet met ja of nee beantwoorden.

Hier is alvast een stukje achtergrondinformatie:

Het eerste dat moet worden nagegaan is of de velgen passen. Naast diameter (in dit geval 15 inch) en het genoemde aantal boutgaten (4) heeft een velg meer eigenschappen zoals de onderlinge afstand daartussen (steek), de naafdiameter en de ET-waarde. Die moeten allemaal exact overeenkomen.

Komt de velg van een andere auto dan is het een toevalstreffer als het allemaal past, zo vaak verschillen de velgen per model auto.

Dan de afwijking in bandenmaat. Er zit wat verschil in breedte, maar dat is geen probleem. De omtrek is nagenoeg hetzelfde dus ook dat zal de montage niet in de weg staan.***

Reactie van GerritZee:

De auto waar de velgen+winterbanden van af komen is een Opel Meriva 2008. De auto waar ze eventueel naar toe gaan een Hyundai Matrix 2005